Joustava lukukäsite esi- ja alkuopetuksessa

Joustava lukukäsite esi- ja alkuopetuksessa (2 op)

18.06.2022 - 30.11.2023

Ilmoittautuminen

Pääset liittymään kurssille alla olevan ilmoittautumislinkin kautta ja syöttämällä kurssiavaimen ”joma”. Rekisteröitymisen jälkeen sinut ohjataan suoraan kurssille. Aloita tutustuminen kurssin sisältöihin Tervetuloa kurssille -osiosta. Kaikki materiaalit ovat käytössäsi vuoden 2023 loppuun saakka.

 1. Klikkaa alla olevaa linkkiä.
 2. Syötä kurssiavain joma.
 3. Kirjaudu sisään ViLLE-tunnuksellasi tai luo uusi.
 4. Löydät tarkemmat kirjautumisohjeet täältä.

Jatkossa löydät kaikki JoMa-kurssisi osoitteesta ville.utu.fi.

Ilmoittaudu

Kurssin kuvaus

Kurssilla pohditaan keinoja tukea joustavaa lukukäsitettä ja algebrallista ajattelua jo esi- ja alkuopetuksen matematiikassa. Opit hyödyntämään lukujen visualisointia ja jäsentämään opetustasi ns. Neljän kielen opetusmallilla (luonnollinen kieli, toiminnan keli, kuviokieli ja symbolikieli). Kurssilla perehdytään myös vuorovaikutuksen ja sisäisen motivaation merkitykseen oppimisessa. Kurssi pohjautuu osin Vahvuutta lukukäsitteeseen, ymmärrystä yhtälönratkaisuun! -hankkeessa kehitettyihin ja kokeiltuihin ideoihin. Kurssilla käytetään lukujen visualisoinnissa mm. sormia, kymppikehystä ja Lukumääräpaloja, jotka ovat uusi lukukäsitteen muodostusväline.

Keskeiset sisällöt

 • neljän kielen opetusmalli ja lukujen visualisointi
 • lukujen rakentumisen tutkiminen – osittaminen ja kokoaminen
 • ryhmittelemällä laskeminen
 • tarkka vertaaminen
 • yhtäsuuruuden käsite
 • laskutarinat.

Kurssin materiaalit ja sisällöt ovat sovellettavissa omassa lapsi- tai oppilasryhmässä tapahtuvaan toimintaan.

HUOMAA: 7.2.2022 avautuu kurssin suorittaneille opettajille Joustava lukukäsite: kymmenjärjestelmä -osio, jossa tutkitaan lukujen rakentumista kymmenjärjestelmässä (lukualue 0–20/100). Tämä jatko-osa on vapaaehtoinen, eikä se kartuta opintopisteitä.

Toteutustapa

Koulutus toteutetaan etäopiskeluna verkkoympäristössä, ja se on osallistujille maksuton. Koulutuksen osien viitteellinen laajuus:

 • asiantuntijavideoiden seuraamista ja kirjalliseen aineistoon tutustumista sekä niihin liittyvien oppimistehtävien ratkomista (10 h)
 • toimintamallien ja materiaalien kokeilua, soveltamista ja reflektointia (35 h)
 • kokemusten jakamista ja keskustelua kirjallisessa muodossa kurssilaisten kanssa (5 h).

Kohderyhmä

Esi- ja alkuopettajat sekä -ohjaajat ja erityisopettajat

Huomioitavaa

Verkkokurssille osallistuminen edellyttää esimiehen lupaa ja osallistujan sitoutumista kaiken kurssimateriaalin luottamukselliseen käsittelyyn sekä huoltajien lupaa lasten osallistumiselle.

Kurssin vastuuhenkilö

Maarit Laitinen (maarit.laitinen@tampere.fi)